Bakan Uraloğlu: Bugün denizcilikte öncü ülkeler arasında olan bir Türkiye’den bahsediyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi’nde incelemelerde bulundu. Burada konuşan Uraloğlu, Bugün denizcilikte öncü ülkeler arasında olan bir Türkiye’den bahsediyoruz. Gemilerimizde dalgalanan Türk bayrağı en prestijli bayraklar arasında ifadelerini kullandı.

Yayınlama: 26.07.2024
A+
A-

Sarıyer’de bulunan İstanbul Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi’ndeki çalışmaları inceleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, basın açıklamasında bulundu. ‘Mavi Vatan’ vurgusu yapan Bakan Uraloğlu, “İstanbul ve Çanakkale Boğazları’nın kontrolünü elinde tutan ülkemiz, Akdeniz ve Karadeniz havzasındaki ülkelerin deniz ulaşımı ve uluslararası ticaret faaliyetleri açısından anahtar konumdadır” dedi.

Bakan Uraloğlu: Bugün denizcilikte öncü ülkeler arasında olan bir Türkiye’den bahsediyoruz

“BİZLER İÇİN DENİZLERİMİZ ‘MAVİ VATAN’IMIZDIR”

Türkiye’nin denizcilikte uluslararası ticaret faaliyetleri açısından anahtar bir konumda bulunduğunu ifade eden Bakan Uraloğlu, “Her zaman belirttiğimiz üzere bir karış toprağımız ne ifade ediyorsa denizlerimizin bir kum tanesi, bir avuç suyu da bizler için aynı anlam ve önemi taşımaktadır. Dünyanın en önemli boğazları arasında bulunan İstanbul ve Çanakkale Boğazları’nın kontrolünü elinde tutan ülkemiz, Akdeniz ve Karadeniz havzasındaki ülkelerin deniz ulaşımı ve uluslararası ticaret faaliyetleri açısından anahtar konumdadır. Özellikle son 22 yılda bir kaptanın oğlu olan sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde denizcilik faaliyetlerinden sorumlu bakanlık olarak attığımız her adımı bu bilinçle atıyoruz. Hayata geçirdiğimiz tüm proje ve çalışmalar Türkiye’nin, uluslararası denizcilik arenasındaki yerini ön sıralara taşıyarak gurur verici başarılara yelken açmıştır. Hamdolsun bugün denizcilikte öncü ülkeler arasında olan bir Türkiye’den bahsediyoruz. Gemilerimizde dalgalanan Türk bayrağı, en prestijli bayraklar arasında” dedi.

“BOĞAZLARIMIZDAKİ GEMİ TRAFİĞİNİ YÖNETMEK AMACI İLE TÜRK BOĞAZLARI GEMİ TRAFİK HİZMETLERİ MERKEZİNİ KURDUK”

Deniz trafiği alanında yapılan çalışmalara değinen Uraloğlu, “Tüm bu başarılarla birlikte Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak denizlerimizde seyir, can, mal ve çevre emniyetine de büyük önem veriyoruz. Denizlerimizi; COSPAS-SARSAT uydu yardımlı arama kurtarma sistemi ve gelişmiş haberleşme sistemleri ile dinliyoruz, Otomatik Tanımlama Sistemlerimiz ile izliyoruz, Gemi Trafik Hizmetleri Merkezlerimiz ile yönetiyoruz. 2003 yılında boğazlarımızdaki gemi trafiğini yönetmek amacı ile Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi’ni kurduk. Diğer yoğun gemi trafiğinin yaşandığı deniz yetki alanlarını da kapsam altına almak amacıyla Gemi Trafik Yönetim Sistemi (GTYS) projesini hayata geçirdik. İzmit Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi’ni 2016 yılında, İzmir Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi’ni 2017 yılında, Mersin Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi’ni ise 2019 yılında hizmete açtık. Ankara’da Gemi Trafik Hizmetleri Merkezlerinden elde edilen verilerle tüm kapsama alanlarını gösterir Gemi Trafik Yönetim Merkezi’ni de hayata geçirdik. Bu sistemin 2003 yılında hizmete başlaması da elbette bir tesadüf değildir. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde AK Parti Hükümetlerinin denizciliğe, denizcilerimize, insanımızın can ve mal güvenliğine verdiği önemin göstergesidir. Seyir emniyeti, can, mal, çevre ve deniz güvenliğini artırmak için Gemi Trafik Hizmetleri Merkezlerimiz ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüzün sorumlulukları daha çok artıyor” şeklinde konuştu.

Bakan Uraloğlu: Bugün denizcilikte öncü ülkeler arasında olan bir Türkiye’den bahsediyoruz

“KILAVUZLAMA ORANI 2023 YILINDA YÜZDE 65’E YÜKSELTİLMİŞTİR”

Bakan Uraloğlu, seyir emniyetinin artırılmasına yönelik çalışmalara ilişkin de açıklamalarda bulundu. Uraloğlu, “Gemi trafiği yoğunluğu, artan gemi büyüklükleri ve tehlikeli yükler gibi hususlarda göz önüne alındığında, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüz tarafından verilen kılavuzluk hizmetimiz ve bu hizmet oranlarındaki artışlar da dikkat çekiyor. Bu hususta İstanbul Boğazı’nda 2003 yılında yüzde 40 ve 2013 yılında yüzde 51 olan kılavuzlama oranı 2023 yılında yüzde 65’e yükseltilmiştir. Yine aynı şekilde Çanakkale Boğazı’nda 2003 yılında yüzde 29, 2013 yılında yüzde 43 olan kılavuzlama oranı da 2023 yılında yüzde 55’e yükseltilmiştir. Bu oranlar 2023 yılı itibariyle 150 metre üstü gemilerde İstanbul Boğazı’nda yüzde 99’a ve Çanakkale Boğazı’nda ise yüzde 78 oranına ulaşmıştır. Seyir emniyeti açısından bir diğer önemli etken de yine Türk boğazlarından geçen riskli gemilere Genel Müdürlüğümüzce verilen refakat hizmetidir. İstanbul Boğazı’nda 2017 yılında 848 olan refakat hizmeti verilen gemi sayısı 2023 yılı itibariyle 8 bine yükselmiş durumdadır. Çanakkale Boğazı’nda ise 2017 yılında 574 olan refakat hizmeti verilen gemi sayısı da yıllık 2 bin 500’e yükselmiştir. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüz, görev ve sorumluluklarını en üst düzeyde yerine getirmek için sürekli olarak gelişen teknolojiye ayak uydurmakta ve filosunu güçlendirmeye devam etmektedir. Daha dün Genel Müdürlüğümüzün operasyonel gücüne güç katacak ve başta Türk boğazları olmak üzere ihtiyaç duyulan her yerde kullanılacak olan 2 adet 70 ton ve 2 adet 80 ton çekme kapasitesine sahip 4 römorkör ile 6 adet kılavuzluk botunun Türk tersanelerinde yerli olarak üretilmesine yönelik yatırımın imzaları atıldı” ifadelerini kullandı.

Bakan Uraloğlu: Bugün denizcilikte öncü ülkeler arasında olan bir Türkiye’den bahsediyoruz

www.eskisehirmanset.com/dha

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.