Akademide yarım asrı deviren emekli Prof. Dr. Güven birikimlerini öğrencileriyle paylaşmayı sürdürüyor

Yarım asrı aşkın süredir akademisyenlik yapan, Hacettepe Üniversitesi Kimya Bölümü’nden emekli, radyasyon kimyası alanında uzman Prof. Dr. Olgun Güven, aynı heyecanla birikimlerini aktarmaya devam ediyor.

Yayınlama: 06.01.2023
A+
A-

ANKARA (AA) – Meslek hayatına Hacettepe Üniversitesi Kimya Bölümü’nde başlayan ve 50 yılı aşkın süredir bu bölümde çok sayıda öğrenciye ışık olan 76 yaşındaki Güven, yaş haddinden emekli olmasına rağmen kendi isteğiyle misafir öğretim üyesi olarak yine aynı bölümde çalışıyor.

Yetiştirdiği öğrenciler arasında profesör olarak emekliliğe ayrılanların bulunduğu Güven, tutkuyla bağlandığı görevini ve birikimlerini aktarma hedefini sürdürüyor.

“Yurt dışına gittim ama kalmayı düşünmedim”

AA muhabirine açıklamada bulunan Prof. Dr. Güven, radyasyon kimyası alanında çalışmaktan büyük zevk aldığını belirterek, “En sevdiğim şeyi yapıyorum, bunun karşısında da bana para veriyorlar diyeceğim şekilde, tutkuyla bağlandığım bir meslek.” dedi.

Mesleğini icra ettiği süre içerisinde 70 civarında doktora ve yüksek lisans öğrencisinden 20’sinin şu anda Türkiye’deki üniversitelerde profesör olarak görev yaptığını anlatan Güven, “Bu benim için büyük bir gurur.” diye konuştu.

50 yılı aşkın süredir birçok öğrenci yetiştirdiğine dikkati çeken Güven, “Bu kadar çok kişiyi yetiştirmek benim için bir onurdur. Yurt dışına gittim ama kalmayı düşünmedim, ülkemde çalışıp gereken katkıyı göstermem gerekiyordu. Profesör olan öğrencilerimden 5’i emekli oldu. Ben hala çalışıyorum, çünkü benim sözlüğümde ’emeklilik’ kelimesi yok.” ifadesini kullandı.

“Çok gururlandım”

ABD’de yayımlanan, radyasyon kimyası alanında dünyanın en saygın dergilerinden Radiation Physics and Chemistry’de 75’inci yaş günü için özel sayı basıldığını bildiren Güven, “Bu gerçekten bir öğretim üyesinin, bir araştırmacının rüyasında görebileceği kadar özel bir durumdur.” değerlendirmesinde bulundu.

Radyasyon Fiziği ve Kimyası dergisinin, yüksek enerjili ışıkların kullanıldığı temel ve uygulamalı konularda tüm çalışmaları kapsayan bir dergi olduğunu söyleyen Güven, derginin editörlerinin kendisinin uzun yıllardır orada yaptığı yayınlara dikkati çektiğini ifade etti.

Güven, “90’ı aşan yayınım o dergide çıktı. Şu an 400’ü aşan ve hepsi hakemli dergilerde çıkmış yayınlarım var.” dedi.

Kendisi için dergide özel sayı yayımlanmasından çok mutlu olduğunu vurgulayan Güven, “Çünkü bu, dünyada bu konuda çalışan tüm insanların yaptıklarınızın kıymetini bildiğini ortaya koyuyor. O bakımdan çok gururlandım.” şeklinde konuştu.

“Yurt dışında edindiğim birikimi ülkeme aktarmak birinci hedefimdi”

Radyasyon kimyası alanında özellikle polimerik malzemeler ve plastiklerle çalıştığı bilgisini paylaşan Güven, derginin kendine özel çıkarılan sayısında bu alanda araştırma yapan 16 ülkedeki çeşitli merkezlerden çok sayıda bilim insanının katılım sağladığını kaydetti.

Polimerik malzemelerin günlük hayatta çok aktif kullanıldığını belirten Güven, alışveriş poşetlerinin ham maddesinin polietilen olduğunu, tek kullanımlık şırıngaların bu yöntemle ışınlar sayesinde steril kalabildiğini anlattı.

Güven, radyasyon kimyası tabanlı sistemlerin gıdaların raf ömrünü artırdığını, baharatların ışınlanarak sterilize edildiğini aktararak şunları kaydetti:

“1974’ten bu yana radyasyon kimyası alanında çalışıyorum. Bu konudaki birikimimi, yurt dışına giderek edindiğim birikimi ülkeme aktarmak birinci hedefimdi. 1994’te o şansa sahip oldum. O zamanki Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), tek kullanımlık medikal malzemelerin sterilizasyonu için bir tesis kurmayı planlamış. O zamanki TAEK Başkanı da beni görevlendirdi. Memnuniyetle kabul ettim ve Ankara Sarayköy mevkisindeki Gama Işınlama Tesisini kurduk. İlk orada başladık.”

Muhabir: Utku Şimşek

www.eskisehirmanset.com

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.