Mezun olmadan sektöre atılan iç mimar adayları sertifikaların aldı

Yeditepe Üniversitesi İç Mimarlık bölümünde okuyan 14 öğrenci, sektörün tanınan isimlerinden Hakan Sekmen ile ‘tasarım atölyesinde’ çalışma fırsatı yakalamıştı. 2022-2023 güz dönemi boyunca devam eden atölyeyi başarıyla tamamlayan öğrenciler, sertifikalarına kavuştu. Gençlerin bu atölyede Türkiye’de bilinen bir markanın ‘çok katlı mağaza’ projesinde yer alabildiğini belirten Hakan Sekmen, “Öğrenciler şimdiden gerçek bir projeyi deneyimleme, sahaya gitme ve oradaki bütün zorlukları birebir görüp çözebilme şansını yakaladılar. Bu atölye, işe başladıklarında sudan çıkmış balığa dönmemeleri için önemli bir adımdı” dedi.

Yayınlama: 12.01.2023
A+
A-

Mimar Hakan Sekmen ve Dr. Öğr. Üyesi Aslan Nayeb tarafından yürütülen projeye Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü üçüncü sınıf öğrencilerinden 14 öğrenci katıldı. Atölyede yer alan öğrenciler, mimar Hakan Sekmen Ofisi tarafından eş zamanlı olarak yürütülen ‘çok katlı mağaza tasarlama’ projesinin tasarım sürecinde yer aldı. Tasarım atölyesini başarıyla tamamlayan öğrencilere sertifikaları, Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl tarafından takdim edildi. Öğrencilere seslenen Prof. Dr. Canan Ayku Bingöl, “Sizler, bizlerin ihtiyaçları doğrultusunda yaşama ortamlarını oluşturuyorsunuz. Geleceği şekillendiriyorsunuz. Sizler yenilikçisiniz. Bu çalışmalarınızla bizlere bunu gösteriyorsunuz. Sizlere öğrencilerimize mentörlük ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Mezun olmadan sektöre atılan iç mimar adayları sertifikaların aldı

“SEVİYELERİNİN ÜSTÜNDE SORUMLULUK ALDILAR”

Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ece Ceylan Baba da, Mimarlık Fakültesi olarak meslek pratiği ve akademi iş birliğine çok önem verdiklerini belirterek “Bütün bölümlerimizde, bu gibi projeler üretiyoruz. Bunları üretirken de nitelikli partnerlerle iş birliğini gerçekleştirmeyi arzuluyoruz. İdealist de bizim için öyle bir partnerdi. Bu sebeple biz de onlarla bu iş birliği yaptık. Çok güzel bir dönem geçirdik. Öğrencilerimiz aslında seviyelerinin çok da üzerinde bir sorumlulukla ama büyük bir motivasyonla bu süreci başarıyla tamamladı. Ben yaptıkları tasarımlardan çok, bulundukları sürecin kendisinin çok büyük bir kazanım olduğunu düşünüyorum. Çünkü daha mezun olmadan gerçek bir işle temas ettiler. Sadece tasarımla değil, tasarımın farklı kulvarlardaki gerçekleriyle de yüzleştiler” dedi.

“KARİYERLERİNE 1 ADIM ÖNDE BAŞLAYACAKLAR”

Prof. Dr. Ece Ceylan Baba, “Öğrencilerimiz; altyapı, aydınlatma, ticari beklentiler gibi pek çok farklı parametreyi de proje içinde öğrendiler ve aslında onlarla baş etmeyi öğrendiler. Yoruldular ama yılmadılar. 14 hafta boyunca 14 öğrenci hiç kopmadı sistemden. Yani bu onların hem bireysel hem de ekip olarak motivasyonun yüksekliğinin göstergesi. O yüzden çok memnunuz. Bence bu deneyim, onları mesleğe birkaç adım önde başlatacak.”

Mezun olmadan sektöre atılan iç mimar adayları sertifikaların aldı

“ÇOK KATLI MAĞAZAYI KAT KAT BÖLEREK ORTAKLAŞA ÇALIŞTILAR”

Böyle bir atölyenin sektörde ilk olduğunu vurgulayan Hakan Sekmen, “Yeditepe Üniversitesi ve İdealist İç Mimarlık Derneği birlikte bir eğitim komisyonluğu önderliğinde bu projeyi gerçekleştirdik. Gerçek hayatta bizim ofis olarak yaptığımız bir projeyi üniversitedeki hocalarımızla da bir program oluşturarak öğrencilerle hayata geçirdik. Onlar da projemiz olan bu çok katlı mağazayı, kat kat bölüşerek çalıştılar. Bu şunun için çok önemliydi; akademide öğrendiklerimiz önemli ancak gerçek iş hayatına başladığımızda sudan çıkmış balığa dönüyoruz. Bunun için de ciddi bir tecrübe dönemi gerekiyor. Öğrencilerimiz de daha şimdiden gerçek bir projeyi deneyimleme, sahaya gitme, oradaki bütün zorlukları birebir görme ve çözebilme şansı yakaladılar. Bu açıdan çok kıymetli bir süreç oldu” açıklamasını yaptı.

“GERÇEK HAYATLA ÖĞRENCİLERİN HAYALLERİ ARASINDAKİ DENGEYİ SAĞLAMAYA ÇALIŞTIK”

Toplam 14 hafta boyunca öğrencilerle çalıştıklarını belirten Hakan Sekmen sözlerini şöyle sürdürdü:

“Öğrenciler beklentimin de üstünde başarı gösterdiler. Bu atölyeye katılabilmeleri için de zaten belli eleme sürecinden geçmişlerdi. Yani aslında işe başvurma sürecini de yaşamış gibi oldular. Hepsi çok nitelikliydi. Biz onların gerçek hayatla hayalleri arasındaki dengeyi sağlamaya çalıştık. Çünkü çok uçuk şeyler yapabilirler ama hayata geçmeyebilir. Ya da çok sıradan şeyler yapabilirlerdi. Hem hayallerine engel olmamak, hayallerini hayata geçirmek hem de gerçeklerin farkında olmak önemliydi. Çünkü burası bir mağaza ve burada satış, ciro baskısı da var. Öğrenciler, çok şaşırdığımız, beklemediğimiz fikirler ortaya koyarak bunları gerçek olacak şekilde hayata geçirebilmeyi öğrendi.”

“BU PROJEYLE LİMİTLERİMİ AŞMAYI ÖĞRENDİM”

Projede yer alan öğrenci Atalay Kabili ise “Böyle bir proje yapılacağını öğrendiğimde ben de kendimi denemek için katılmak istedim. Arkadaşlarımızla çalışmayı ortaklaşa yürüttük. Elektronik mağazası ve market olmak üzere iki bölümde çalıştım. Bu vesileyle piyasada nasıl ilerleyebileceğimizi öğrendik. Proje süreci beklediğimizden daha zordu. Sonuç ise çok güzel oldu. Hocalarımızın da zorlamasıyla limitimi ve onu aşmayı öğrenmiş oldum. İlerde inşallah ben de kendi işimi kurarak Türkiye ve dünya için çeşitli projeler yapmayı hedefliyorum” dedi.

“SEKTÖRE GİRMEDEN EDİNEMEYECEĞİMİZ BİLGİLERE ULAŞTIK”

Yine projede yer alan öğrenci İrem Yanık da şunları söyledi:

“Bu projeye başvuru yaparken en büyük amacım muhtemelen başka hiçbir yerde edinemeyeceğim bu tecrübeyi edinmekti. Beklediğimden çok çok daha fazla tecrübeler, deneyimler edindim. Hakan Bey ışık ve aydınlatma, havalandırma, makine sistemi ile ilgili bizi bilgilendirdi. Bunlar sektöre girmeden edinemeyeceğimiz bilgilerdi. Süreç uzun, yorucu ve ama bir yandan da çok keyifliydi. Okulda yaptığımız projeler normalde bireysel oluyordu ama grup çalışması yapmak bambaşka bir boyuta getirdi olayı. Farklı tasarımlar ve bakış açılarıyla bir araya gelip sonrasında bunları tek bir planda birleştirmek başka bir tecrübe oldu.”

www.eskisehirmanset.com

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.