‘Akademide Fikri Mülkiyetin Ticarileştirilmesi Projesi’nin lansmanı KTÜ’de yapıldı
Akademik buluşların ticarileştirilmesini teşvik etmek amacıyla, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) ve Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) iş birliğiyle geliştirilen ‘Akademide Fikri Mülkiyetin Ticarileştirilmesi Projesi’ lansmanı proje için pilot üniversite seçilen Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde (KTÜ) yapıldı.
Program, TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Zeki Durak, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, WIPO Geçiş Ülkeleri ve Gelişmiş Ülkeler Bölümü Direktörü Prof. Dr. Habip Asan, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut Çelebi’nin katılımlarıyla gerçekleşti. TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Zeki Durak, proje açılışında yaptığı konuşmada, WIPO’nun yayınladığı 2023 Dünya Fikri Mülkiyet Göstergeleri Raporu’na göre Türkiye’nin yerli patent başvuru sıralamasında dünyada 12’nci, yerli marka başvurusu sınıf sayısında dünyada 4’üncü, Avrupa’da birinci, yerli tasarım başvuru sayısına göre ise dünyada ikinci, Avrupa’da birinci sırada yer aldığını ifade etti. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın himayelerinde; WIPO ile yürütülen müzakereler neticesinde Akademide Fikri Mülkiyetin Ticarileştirilmesi Projesi’nin Karadeniz Teknik Üniversitesinde pilot proje olarak uygulanmasına karar verildiğini aktaran Durak, “Proje kapsamında KTÜ’den 26, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden 7, Giresun Üniversitesinden 5 ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nden iki olmak üzere toplamda 40 spin-off’a WIPO uzmanlarınca 2 gün ticarileştirme odaklı eğitim verilecek ve eğitim sonrasında bir iş planı oluşturmalarını sağlamaya yönelik mentörlük desteği sağlanacaktır” dedi.
AKADEMİDE FİKRİ MÜLKİYETİN TİCARİLEŞTİRİLMESİ PROJESİ
Pilot üniversite olarak seçilen KTÜ’de açılışı yapılan projede, WIPO ve TÜRKPATENT iş birliğiyle spin-off’lara (üniversite öğretim üyeleri tarafından geliştirilen buluşların ticari değere dönüştürülmesi amacıyla kurulan firmalar) yönelik ticarileştirme odaklı bir eğitim programı sunulacak. İki gün sürecek eğitim ile Karadeniz Teknik Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Giresun Üniversitesi öğretim üyeleri fikri mülkiyet stratejileri, marka yönetimi ve yazılımda fikri mülkiyet konuları ile ilgili eğitimler verilerek buluşların ticarileştirme süreçleri ve iş planı hazırlama konusunda kapsamlı bilgiler sunulacak. Eğitim katılımcılara ‘Eylem Planı Danışmanlığı’ sunularak tamamlanacak. Eğitim sonunda, spin-off’lar WIPO uzmanlarının rehberliğinde, kendi projeleri için iş planı hazırlayacak ve bu planlar doğrultusunda ticarileştirme süreçlerini hayata geçirme fırsatı bulacak. Üniversitelerde geliştirilen tescilli buluşların ticarileştirilmesi amacıyla başlatılan ‘Akademide Fikri Mülkiyetin Ticarileştirilmesi Projesi’ ile akademik çalışmaların ticari değere dönüşmesi hedefleniyor. (DHA)
www.eskisehirmanset.com/dha