Ali Erbaş: Ahilik medeniyetinin kaynağı, Kur’an-ı Kerim’e ve hadislere dayanıyor

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Kur’an-ı Kerim’de 255 kadar ayette, yardımlaşma, dayanışma, birbirimize destek olma konusunda mesaj var. Demek ki ahilik medeniyetinin kaynağı, Kur’an-ı Kerim’e ve Peygamber Efendimizin hadisi şeriflerine dayanıyor dedi.

Yayınlama: 27.09.2024
A+
A-

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 37’nci Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında Kırşehir’e geldi. İlk olarak Kırşehir Valiliği’ni ziyaret eden Erbaş, ardından Ahi Evran Külliyesi’ne geçerek Şed Kuşatma Töreni’ne katıldı. Yılın çırağı, kalfası ve ahisine şedler kuşatıldı. Burada açıklama yapan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Hem Ahilik Haftası hem de Peygamber Efendimiz Mevlid-i Şerifi’ni aynı zamanda idrak ediyoruz. İki güzel haftayı birlikte kutluyoruz elhamdülillah. Biraz önce burada Kur’an-ı Kerim okuyan hocamızın okuduğu ayetler, müminlerin kurtuluş vesilelerini ifade eden ayetlerdir. Son iki ayetinde Ahilik Hafta’mıza işaret eden mesajlar var. Orada Rabbimiz buyuruyor ki, ‘O kurtuluşa ulaşmak isteyen müminler, emanetlere riayet ederler ve sözlerinde dururlar.’ İşte ahiliğin özünde de bu vardır. Emanete riayet etmek. Peygamber Efendimiz, ‘Sizler iman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de gerçekten iman etmiş olamazsınız’ buyuruyor. Onun için mümin olmanın özelliklerinden birincisi; söz verdiği zaman sözünde durmak, ikincisi konuştuğu zaman doğru söylemek, üçüncüsü emanete riayet etmek diye buyuruyor Peygamber Efendimiz. Bunların tam tersi de münafıklığın alametleri; konuştuğu zaman yalan söyler. Söz verdiği zaman sözünde durmaz. Kendisine emanet edilen şeye riayet etmez” dedi.

Ali Erbaş: Ahilik medeniyetinin kaynağı, Kur'an-ı Kerim'e ve hadislere dayanıyor

‘HER BİRİMİZ, BİRBİRİMİZE EMANETİZ’

Erbaş, şöyle devam etti:

“Öncelikle bedenimiz, ruhumuz bize emanet. Sonra her birimiz, birbirimize emanetiz. Ailemiz, işimiz ve sorumlu olduğumuz kişiler bize emanet. Peygamberimiz, ‘Hepiniz emriniz altında bulunanlardan sorumlusunuz’ buyuruyor. Bizim medeniyetimiz birlik, beraberlik birbirimize sahip çıkmayla, yardımlaşmayla, dayanışmayla ahilik anlayışını ortaya koymuştur. Kur’an-ı Kerim’de 255 kadar ayette, yardımlaşma dayanışma birbirimize destek olma konusunda mesaj var. Demek ki ahilik medeniyetinin kaynağı, Kur’an-ı Kerim’e ve Peygamber Efendimizin hadisi şeriflerine dayanıyor. Cenabıhak bu güzellikleri devlet, millet, medeniyet olarak her daim yaşatmayı hepimize nasip eylesin.”

Ali Erbaş: Ahilik medeniyetinin kaynağı, Kur'an-ı Kerim'e ve hadislere dayanıyor

CUMA NAMAZINI KILDIRDI

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Kırşehir’de Valilik ziyareti ve Ahilik kutlamalarının ardından Hoca Ahmet Yesevi Camii’nde cuma namazı kıldırdı. Erbaş, cuma hutbesinde, “Ahlak ve merhameti dürüstlük ve hikmeti, helal ve haram hassasiyetini bizlere öğreten ümmeti olmakla müşerref olduğumuz ve doğumunun senei devriyesini aynı zamanda medeniyetimizin en büyük değerlerinden birisi olan Ahilik Haftamızla birlikte kutladığımız peygamberimiz, rehberimiz, önderimiz Muhammed Mustafa’ya sonsuz salat ve selam olsun Anadolu’yu bizlere yurt kılan şanlı ecdadımıza rahmet olsun. Bu aziz toprakların ilim irfan ve hikmetle mamur kılan alimlere, evliyalara ariflere, erenlere başta Ahi Evran hazretleri olmak üzere bütün Allah dostlarına selam olsun” dedi.

‘HAKSIZ KAZANÇ ELDE ETMEYİ YASAKLAMIŞTI’

İslam dininin, hayatın her alanında dürüstlüğü ve merhameti emrettiğini kaydeden Erbaş, “Özellikle ticaretle, alışverişte cimrilikle tamahın esiri olup, harama bulaşmayı, yalan ve hileyle haksız kazanç elde etmeyi yasaklamıştır. Bu hususta Rabbimiz, ‘Ey iman edenler. Karşılıklı rızaya dayanan ticaret dışında mallarınızı aranızda haksız ve haram yollarda yemeyin. Ve kendinizi helak etmeyin şüphesiz Allah size karşı çok merhametlidir’ diye buyurmuştur. Ahi Evran’ın diyarında, onun manevi huzurunda bulunduğumuz şu saatlerde geliniz İslam’ın özünden süzülüp Anadolu irfanıyla ticaret hayatınıza yön veren Ahilik teşkilatını ve bu teşkilatın özünü oluşturan İslami esasları yeniden hatırlayalım” ifadelerini kullandı.

Ali Erbaş: Ahilik medeniyetinin kaynağı, Kur'an-ı Kerim'e ve hadislere dayanıyor

‘ALLAH İYİLİK YAPANLARI SEVER’

Ahilik teşkilatının özünün eline, diline, beline sahip olmak olduğunu söyleyen Erbaş, “Eşine, işine ve aşına özen göstermektir. Harama bakmamak, haram yiyip içmemek ve harama el uzatmamaktır. Yanlış ölmemek, eksik tartmamaktır. Öfkeliyken yumuşak davranmasını bilmektir. Rabbimiz bu hususları, “Rabbinizden merhamete, mağfirete ve cennete koşunuz. O cennetin genişliği semalar kadardır. Yeryüzü kadardır. İşte bu cennet müttakiler için hazırlanmıştır. O müttakiler var ya onlar zorlukta da darlıkta da yardım ederler. Birbirleriyle yardımlaşırlar. Öfkelerini tutarlar. İnsanları affederler. Allah iyilik yapanları sever. İhsan, öfkeyi tutmak insanları affetmek, yardımlaşmak insanlaşmak Ahilik teşkilatının en önde gelen nitelikleridir. İyi huylu ve güzel ahlaklı olabilmektir. Ahi olabilmek, işinde ve hayatında güvenilir, ahdinde, sözünde ve sevgisinde vefalı olmaktır” diye konuştu.

www.eskisehirmanset.com/dha

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.