“Anadolu’dakiler” projesinin tanıtımı yoğun katılımla gerçekleştirildi
ANADOLU’DA TOPRAĞIN BEREKETİNİ, KÜLTÜREL BİRİKİMİ VE ELLERİN BECERİSİNİ YENİDEN KEŞFEDEREK İNSANLIĞIN HİZMETİNE SUNMAYI AMAÇLAYAN “ANADOLU’DAKİLER” PROJESİ DÜZENLENEN PROGRAMLA TANITILDI.
Anadolu’da toprağın bereketini, kültürel birikimi ve ellerin becerisini yeniden keşfederek insanlığın hizmetine sunmayı amaçlayan “Anadolu’dakiler” projesi düzenlenen programla tanıtıldı.
İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’ndeki etkinliğe, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile 81 ilden gelen zanaatkârlar ve sanatçılar katıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet Şimşek tarafından kültürel mirası ve geleneksel yöntemleri korurken sürdürülebilir üretimle kaynakları koruma, yerel ekonomiyi canlandırma ve kalkınmayı desteklemeye yönelik Bölge Kalkınma İdareleri ve Kalkınma Ajansları ile birlikte hazırlanan ’Anadolu’dakiler’ projesi hakkında detaylı bilgiler verildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yaptığı konuşmada yerel ürünler ile coğrafi işaretlerin önemine vurgu yaparak, bu kapsamda kalkınma ajansları ile bölge kalkınma idarelerinin bugüne kadar verdiği desteklere dikkat çekti. Kacır, bu kurumların Bakanlık koordinasyonunda yeşil dönüşümden kaynak verimliliğine, kadın ve genç girişimciliğinden KOBİ’lere, yerel ürünlerin geliştirilmesinden eğitim ve mesleki gelişim gibi sosyal kalkınma programlarına kadar birçok alanda çalışmalar yürüttüğünü belirtti ve “Anadoludakiler” projesi kapsamında 81 ilin tamamında uygulanacak SOGEP-Anadoludakiler Destek Programı’nın müjdesini verdi.
Emine Erdoğan ise, yürütülen projeye dair yaptığı konuşmada, “Bu projeyle Anadolu’muzun yerel ve geleneksel ürünlerini tanıtmayı, yeniliklerle günümüze taşımayı, vatandaşlarımız ve tüm insanlığın istifadesine sunmayı amaçlıyoruz. Aynı zamanda yerel ürünlerimizi markalaştırarak ve küresel pazarlara taşıyarak ulusal kalkınmayı desteklemeyi hedefliyoruz. İnanıyorum ki bu anlamlı projenin her bir destekçisi, insanlığın asırlardır ilmek ilmek dokuduğu Anadolu medeniyeti kumaşına kendi ipliğinden bir düğüm atacak, yaşatmak istediğimiz mirası daha güçlü bir şekilde geleceğe taşıyacaktır. Bizi biz yapan Anadolu, toprakla buluşarak berekete, soframıza erişerek birikime, kalbimizden dökülerek beceriye dönüşür” diye konuştu.
Emine Erdoğan, projenin tanıtımına yönelik hazırlanan ve TR33 Bölgesi’nden Kütahya çinisi, Uşak halısı ile yerel lezzet tarhanalar da olmak üzere el dokuması kumaşlar, halılar, takılar, doğal kokular, aksesuarlar ve gıdaların sergilendiği “Anadoludakiler” sergisini de gezdi. Programda ayrıca Emine Erdoğan’a Kütahya çinisi tasarımı kullanılarak hazırlanan ve Anadolu’nun renklerini simgeleyen ’Anatome’ tablosu hediye edildi.
Konuşmalar sonrası moderatörlüğünü Danilo Zanna’nın yaptığı, şef, seyyah ve araştırmacı Ömür Akkor, iş adamı Talip Murat Kolbaşı ve tasarımcı Dilek Hanif’in konuşmacı olduğu panelin de yer aldığı programda sanatçı Fırat Neziroğlu atölye çalışması yaptı.
Düzenlenen programa TR33 Bölgesi’nden Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Kutlu Eser ile ilgili ajans personelinin yanı sıra bölge illerinden UNESCO Yaşayan İnsan Hazineleri Listesi’nde yer alanlar başta olmak üzere çini, halı ve el sanatları ustaları katılım sağladı.
Proje hakkında detaylı bilgiye ’www.anadoludakiler.org’ sitesinden ulaşılabiliyor. Önümüzdeki dönemde proje, Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak illerini kapsayan TR33 Bölgesi’nde de Zafer Kalkınma Ajansı tarafından koordine edilecek.
www.eskisehirmanset.com