“Elektronik ortamda paylaşılan her 1 milyon doküman, 130 ağacı kurtarıyor”
Türkiye’de Elektronik Veri Entegrasyonu (EDI) hizmeti ve Dijital Dönüşüm alanında 1997’den bu yana faaliyet gösteren MAP, kağıt ve su israfını önleyen hizmetleriyle daha yaşanılabilir bir dünyaya katkı sağlıyor. Yılda 150 milyon mesaj, 15 milyon değerli dokümanın trafiği ile 2 milyar doları aşkın ticaret hacmine veri değişim hizmeti sunduklarını belirten MAP E-Ticaret ve Veri Hizmetleri A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Tuncel, Elektronik ortamda paylaşılan her 1 milyon doküman yaklaşık 130 ağacın hayatını kurtarıyor dedi.
Hakan Tuncel, “EDI ile sürdürülen işlerin toplam maliyetlerinde yüzde 65-80 oranında tasarruf sağlanıyor. Çevre ve doğa dostu sürdürülebilir büyümeyi hedefleyen tüm şirketlerin EDI kullanmaları gerekiyor. 1 ton kağıttan 200 bin A4 kağıdı üretiliyor ve 1 ton kağıt üretimi için 24 bin 400 litre su gerekiyor. EDI ile kağıt ve su israfını önleyerek çevre dostu hizmet sunuyoruz. Tüm firmaları da doğayı ve çevreyi korumak için EDI kullanmaya çağırıyoruz” diye konuştu.
Hakan Tuncel, sürdürülebilir bir dünya için şirketlere EDI çağrısı yaparak, “Uluslararası alanda yapılan araştırmalar gösteriyor ki, elektronik veri değişimi şirketlerde insan hatası kaynaklı yanlış işlemlerde yüzde 30-40; kağıt, baskı, arşiv ve saklama maliyetlerinde yüzde 35; EDI ile sürdürülen işlerin toplam maliyetlerinde ise yüzde 65-80 oranında tasarruf sağlıyor” ifadesini kullandı.
“KURAKLIK RİSKİNE KARŞI SU TASARRUFU ÇOK DAHA ÖNEMLİ HALA GELDİ”
Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin dünyanın en önemli sorunu haline geldiğine dikkat çeken Hakan Tuncel; bu nedenle çevre, doğa ve kaynakları koruma konusunda şirketlere büyük görev düştüğünü söyleyerek, şunları kaydetti:
“Kağıt ve su israfını önlemek başta olmak üzere birçok alanda tasarruf sağlayan EDI’ın çevreye sunduğu katkının, kuraklık nedeniyle su kaynaklarının giderek tükendiği günümüzde çok daha önemli hale geldi. Çevre ve doğa dostu sürdürülebilir bir üretimi hedefleyen tüm şirketlere EDI kullanmaları gerekiyor. Elektronik ortamda paylaşılan her 1 milyon doküman yaklaşık 130 ağacın hayatını kurtarıyor. 1 ton kağıt üretimi için 24 bin 400 litre su gerekiyor, 1 ton kağıttan ise 200 bin A4 kağıdı üretiliyor. 1 ağaçtan 7 bin 560 A4 kağıdı üretildiği göz önüne alındığında, bu büyük miktarda su israfı anlamına geliyor. Kuraklık riskine karşı su tasarrufu çok daha önemli hale geldi. MAP olarak EDI ile kağıt ve su israfını önleyerek, çevre dostu hizmet sunuyoruz, her yıl 20 bin ağaç kurtarıyor, 20 bin ton su tasarrufuna destek oluyoruz.”
“EDI TASARRUF SAĞLIYOR”
2 milyar doları aşkın bir ticaret hacmine veri değişim hizmeti sağladıklarını belirten Tuncel, sadece Türkiye’de değil dünya çapında bin 500’den fazla orta ve büyük ölçekli şirkete özel çözümler üreterek şirketlerin verimliliğini artırdıklarını vurguladı.
Ticari ve değerli iş dokümanlarını, hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde iletmenin kabul edilen en iyi yöntemi olan EDI’ın dünyada elektronik ticaret işlemlerinin yüzde 85’inde kullanıldığına dikkat çeken Tuncel, şunları söyledi:
“Elektronik veri değişiminde altın kural; bir dokümanı ilk seferinde ve her seferinde, en hızlı şekilde, doğru adrese, doğru formatta, denetlenebilir ve tekrarlanabilir şekilde iletmektir. Şirketler doğru ve etkili elektronik veri değişimi kullanımıyla hem kurumsallaşma yolculuğunda pazarlama gücünü artırabilir, hem de kurum içi iletişimini ve kurumsal iş birliklerini güçlendirebilir. Maliyetlerden tasarruf etmek, kârlılığı artırmak, çalışan memnuniyetini yükseltmek gibi doğrudan ya da dolaylı kazançlar sağlayabilirler.”
“İŞİNİZİ DÜNYA İLE ENTEGRE EDİYORUZ”
Elektronik iletişimin günümüz dünyasında iş yapmanın çok önemli bir parçası olduğunu kaydeden Tuncel, “Elektronik Veri Değişimi klasik anlamda, ticari partnerler arasında, standartları uluslararası kurumlarca belirlenen formatlarla, ERP’den ERP’ye dosya değişimidir. Başka bir deyişle, tedarik zinciri içindeki tüm firmalar arasındaki ticari belge akışının uluslararası standartlar kullanılarak ve şirket-içi uygulamalarla tam olarak entegre edilmesini ve işletilmesini kapsar” diye konuştu. Başta perakende ve otomotiv olmak üzere; dayanıklı tüketim, mobilya, gıda, tekstil, turizm, sağlık, ilaç, HORECA, Q-Ticaret sistemleri, DIY, finans, lojistik ve savunma sanayi alanlarında da giderek büyüyen 10’dan fazla sektörde yaygın bir ağa sahip olduklarını dile getiren Tuncel, EDI uygulamalarında pazar lideri olan MAP’ın, Türkiye sınırları içinde yazılım ve donanımlarını barındıran tek EDI servis sağlayıcısı olduğunun altını çizerek, “Bu sayede müşterilerimize dil ve zaman dilimi farkı olmaksızın hizmet veriyoruz. Opentext| GXS ve Data Interchange PLC (DIP) firmalarının Türkiye’deki münhasır çözüm ortağı olarak müşterilerimize bu şirketler tarafından geliştirilen EDI çözümlerini de sunuyoruz” dedi.
www.eskisehirmanset.com