Garanti BBVA’nın teknoloji merkezi tanıtıldı
Garanti BBVA, teknoloji vizyonunu ve yatırımlarını aktarmak ve Garanti BBVA Teknoloji’yi yakından tanıtmak amacıyla bir basın toplantısı düzenledi. Güçlü teknolojik altyapıyla sektördeki dönüşüme öncülük ettiklerini söyleyen Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, “Bugün ulaştığımız yetkinlik düşünülünce sektörde fark yaratarak son 25 yılda teknolojiye yaptığımız yatırım 5 milyar doları aştı. Bu yolculukta çok önemli ekonomik değişimler yaşadık. En iyi dönemde de en zor dönemde de değişmeyen tek önceliğimiz teknolojiye yaptığımız yatırımlar oldu” dedi.
Garanti BBVA, teknoloji vizyonunu ve yatırımlarını aktarmak, ‘teknoloji fabrikası’ olarak nitelediği Garanti BBVA Teknoloji’yi yakından tanıtmak amacıyla, Garanti BBVA Pendik Teknoloji Kampüsü’nde bir basın buluşması gerçekleştirdi. Buluşmaya Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, bankanın Mühendislik ve Veri Hizmetleri’nden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz ve bankanın Teknoloji Genel Müdürü Fatih Bektaşoğlu ev sahipliği yaparken, düzenlenen sunumun ardından katılımcılara Garanti BBVA Pendik Teknoloji Kampüsü ve TIER IV sertifikasına sahip Garanti BBVA Veri Merkezi tanıtıldı.
BAŞTUĞ: TEKNOLOJİK ALTYAPIMIZLA SEKTÖRDEKİ DÖNÜŞÜME ÖNCÜLÜK EDİYORUZ
Toplantıda Garanti BBVA’nın teknoloji vizyonu, bir kurum kültürü olarak benimseyip üzerine inşa ettiği bankacılık stratejisi ve teknolojinin bankanın büyümesindeki kilit rolünden bahseden Genel Müdür Recep Baştuğ, şöyle konuştu:
“Bugün bankacılık geniş kitlelere ulaştıkça, teknolojik gelişmelerle birlikte iş yapış şekillerimizde de dönüşümü zorunlu kılıyor. Biz de banka olarak çevikliğimiz, inovatif çalışma kültürümüz ve güçlü teknolojik altyapımızla sektördeki dönüşüme öncülük ediyoruz. Bu yolculukla bugün ulaştığımız yetkinlik düşünülünce sektörde fark yaratarak son 25 yılda teknolojiye yaptığımız yatırım 5 milyar doları aştı. Bu yolculukta çok önemli ekonomik değişimler yaşadık. En iyi dönemde de en zor dönemde de değişmeyen tek önceliğimiz teknolojiye yaptığımız yatırımlar oldu. En zor yıllarda bile hiç tereddüt etmeden en büyük yatırım kararları alındı, uygulandı ve banka bugünkü altyapısını hazırladı. Bu yatırımlarla bugün stratejik alanlarımızda güçlü büyüyebiliyoruz. Müşterimize kesintisiz, hızlı, kişiye özel bir deneyim sunabiliyoruz. Türkiye’nin en büyük bankacılık operasyonlarını merkezileştirerek yapabiliyoruz. Şubelerimiz böylece daha etkin çalışabiliyor. İştiraklerimizin tamamı, bu teknoloji ve operasyon merkezinden yararlanıyor, kendi sektörlerinde bu farkı müşterilerine yansıtıyor. Birlikte büyüttüğümüz bu yatırım bizim en stratejik aktifimiz ve Türk bankacılık sektörünün en büyük teknoloji merkezi. Banka olarak amacımız; müşterilerimize en iyi deneyimi yaşatmak, onların en doğru finansal kararları almalarını sağlamak ve hayatlarında gerçek bir etki yaratmak. Dolayısıyla, aslında teknolojinin ve dönüşümün özünde insana değer katmak var” dedi.
KURUÖZ: TEKNOLOJİK YATIRIMLARA ODAKLANDIK
Garanti BBVA Mühendislik ve Veri Hizmetleri’nden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz de teknolojinin bankacılık hizmetlerine yansıması, müşteri beklentilerine göre değişen IT stratejileri ve bunun banka bünyesinde nasıl yürütüldüğü ile bankanın teknoloji yolculuğundaki önemli aşamalar hakkında bilgi verdi. Kuruöz, şöyle konuştu:
“Bugün fintek ekosistemi ve fintek kurumları, son yıllarda sektörümüzde sıklıkla duyduğumuz, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de öne çıkmaya başlayan dinamiklerin başında geliyor. Garanti BBVA Teknoloji de aslında finansal teknoloji üretmek üzere kurulmuş büyük bir yapı. Yaklaşık 25 yıl önce, bankacılığın geleceğinin teknolojiyle mümkün olacağını öngörerek, 1998 yılında Garanti Teknoloji’yi kurduk. Operasyonel verimliliğin rekabette büyük avantaj yarattığı o dönemde, merkezi operasyon alt yapılarına ve internet başta olmak üzere düşük maliyetli dağıtım kanalları yaratmaya dönük teknolojik yatırımlara odaklandık. Bu doğrultuda aslında o dönem henüz ‘fintek’ söylemi yokken, ‘Teknoloji’ ismini resmileştirerek, Türkiye’nin en önemli ve en büyük finteklerinden birini hayata geçirmiş olduk. Bu sistem aynı zamanda 25 yıl içinde başta bankamız olmak üzere bütün iştiraklerimizin dönüşümünün arkasındaki itici güç oldu. Dolayısıyla Garanti BBVA Teknoloji sektörde, teknolojiyi yeni iş modelleri geliştirecek bir kaldıraç olarak kullanarak önemli rol üstleniyor ve bankamıza büyük katkı sağlıyor.”
“ÇOK BÜYÜK ALTYAPI YATIRIMLARI YAPIYORUZ”
Kuruöz, şöyle devam etti:
“Öte yandan günümüzde bankacılık sektöründeki en belirgin değişimlerden biri, teknolojinin hızlı ilerleyişi ve dijital dönüşümü. Bu dönüşümün bir sonucu olarak da müşteri beklentilerindeki değişim kritik rol oynuyor. Mobil bankacılık uygulamaları, çevrimiçi bankacılık platformları ve dijital ödeme sistemleri gibi yenilikler, müşterilerin bankacılık deneyimini kökten değiştirdi. Biz de değişen müşteri ihtiyaçlarına yönelik IT süreçlerimizi sürekli yeniliyor, geliştiriyoruz. Büyük miktarda veri ile gerçek zamanlı hizmet verme konusunda çok büyük altyapı yatırımları yapıyoruz. Teknolojiyi her zaman müşterilerimizin faydasına dokunacak şekilde kullanıyoruz. Amacımız, kişiselleştirilmiş önerilerle değer yaratmak ve müşterilerimizin hayatını kolaylaştırmak. Tüm bu işlemleri yaparken aslında büyük bir fabrika gibi çalışıyoruz. Bu fabrika, soyut bir şekilde arka planda bu gücü yönetiyor ve bunu yepyeni bir mantıkla üretiyor. Garanti BBVA Teknoloji’de agile bir çalışma şeklimiz var. Agile yapısını bir inisiyatif olarak 2017 yılında başlattık ve Türkiye’de bu metodolojiyi sistemine adapte eden ilk finansal teknoloji kurumu olduk. Agile modeli daha güçlü ve sürdürülebilir kılmak adına; süreçlerimizi, araçlarımızı, iş yapış tekniklerimizi agile yaklaşıma göre geliştirmeye ve iyileştirmeye devam ediyoruz” dedi.
BEKTAŞOĞLU: İYİ TEKNOLOJİ LİDERLERİ YETİŞTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ
Garanti BBVA Teknoloji Genel Müdürü Fatih Bektaşoğlu da “Bankanın ve tüm iştiraklerinin ‘teknoloji fabrikası’ olan Garanti BBVA Teknoloji, 2 bin 400 kişilik dev mühendislik kadrosuyla, bankacılığın geleceğini tasarlamak için çalışıyor. 34 yaş ortalamasındaki çalışanlarımızın yüzde 41’ini kadınlar oluşturuyor ve bu durum teknoloji sektörü özelinde bizim için ayrı bir mutluluk vesilesi. Garanti BBVA Teknoloji’de en büyük değerimiz şüphesiz ki insan, çalışanlarımız. Sektörümüzde bir ‘okul şirket’ olarak sürekli devam eden farklı yetenek programları ve gelişim programlarıyla çalışanlarımızın yetkinliklerini artırmak için çalışırken, iyi mühendisler yanında iyi teknoloji liderleri yetiştirmeyi hedefliyoruz. Çalışan deneyimi yanında elbette ki odağımız müşteri deneyimi. Sektörde bu alanda öncü olarak yaklaşık 10 yıl önce kendi deneyim tasarım ekibimizi kurduk. Şu an organizasyonumuzda ekiplerimiz geliştirdiğimiz tüm ürünlerin müşteri ihtiyaçlarını sürtünmesiz bir deneyimle karşılayabilmesi için uçtan uca tüm süreci ve görselleri tasarlıyor, sürekli izleyip ölçümleyerek iyileştirme süreçlerini yürütüyor. Bu stratejinin bir sonucu olarak bugün bankamızın mobil ve ‘BonusFlaş’ uygulamalarımız en yüksek müşteri memnuniyet skorlarına ulaşmış durumda” diye konuştu.
“ASİSTANIMIZ UGİ’Yİ DAHA AKILLI VE KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ HALE GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”
Garanti BBVA Teknoloji’nin gündemindeki çalışmalar hakkında da bilgi veren Bektaşoğlu, “Diğer taraftan önemli bir gündem maddemiz elbette ki yapay zeka. Son bir buçuk yıldır ChatGPT başta olmak üzere, GenAI dediğimiz ‘Üretken Yapay Zeka’ tüm dünyada geniş yankı uyandırdı. Üretken yapay zeka dokunduğu her şeye akıl katıp verimlilik sağlarken, öğrenme kapasitesi sayesinde her türlü ürün ve servisi kişiselleştirmeye de olanak sağlıyor. Bizim burada iki hedefimiz var; birincisi her müşterimizin kendi kişiselleştirilmiş mobil şubesi olmasını, ikincisi de her bir çalışanımızın kendi kişisel asistanı olmasını hedefliyoruz. Üretken yapay zeka ayrıca yazılım sektörüne çok büyük bir verimlilik fırsatı da getiriyor. Hem uygulamaları geliştirirken bizimle beraber kod yazıyor hem de büyük ölçekli modernizasyon projeleri için bir otomasyon fırsatı sağlıyor. Garanti BBVA Teknoloji’de tüm bu özellikleri kullanmaya başladık, bu sayede hem akıllı asistanımız UGİ’yi daha akıllı ve kişiselleştirilmiş hale getirmeye çalışıyoruz hem de co-pilot kullanarak yazılım geliştirmede daha verimli olmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
Garanti BBVA Pendik Veri Merkezi hakkında banka tarafından şu bilgiler paylaşıldı:
“Uptime Institute Tier IV sertifikalı veri merkezi olarak, 2N yedekli, aktif-aktif çalışan sistem tasarımı (Enerji, Soğutma, IT Kapasite vb.) Türkiye’de bu çapta sertifikaya sahip 3 kurumdan biri,
2N tam yedekliliğe ek olarak, Pendik Kampüsü enerji ve soğutma kapasitelerini, acil durumlarda yedek altyapı olarak kullanma imkanı,
Minimum iki farklı kaynak ve güzergah kriteri gözetilerek sağlanmış dış altyapı imkanları (Fiber / Enerji),
Tam yük altında, 15 dakikaya kadar kesintisiz UPS kapasitesi ve soğutma suyu rezervi,
Tam yükü karşılayan jeneratör altyapısı ve 72 saat boyunca otomatik takviye sağlayan yakıt rezervi, sürekli yakıt takviyesi ile süresiz çalışma imkanı,
Toplam alan 7 bin 500 metrekare (1 futbol sahası büyüklüğünde) / Beyaz Alan bin 850 metrekare,
1,75 MW IT Gücü, 2 MW soğutma gücü.”
www.eskisehirmanset.com/dha