Genç iş insanlarından G20 liderlerine gelecek için 5 stratejik öneri
G20 Liderler Zirvesi öncesinde bir araya gelen G20 ülkelerinin genç girişimci ve iş insanları, geleceğe yönelik beklenti ve isteklerini bir bildiri halinde yayınladı. Bildiride, kapsayıcı kalkınma yoluyla ekonomik büyüme, uluslararası iş yapmayı kolaylaştırma, küresel döngüsel ekonomiye geçişi hızlandırma, yeni nesil girişimcileri eğitme ve teşvik etme, inovasyon, dijitalleşme ve geleceğin işleri olmak üzere 5 alanda somut adım atma çağrısı yapıldı.
Bu yıl kasım ayında Brezilya’da toplanacak G20 Liderler Zirvesi öncesinde bir araya gelen G20 ülkelerinin genç girişimci ve iş insanları, geleceğe yönelik beklenti ve isteklerini bir bildiri halinde yayınladı. Brezilya’nın Goiania şehrinde gerçekleştirilen G20 Young Entrepreneurs’ Alliance (G20 YEA) zirvesinin dikkat çekici yanı ise Avrupa Birliği delegasyonuna bir Türk’ün başkanlık yapması oldu. Geçen ocak ayında Avrupa Genç Girişimciler Konfederasyonu YES for Europe Başkanlığına seçilen Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Yıldırım zirvede Avrupa Birliği delegasyonuna başkanlık ederken, Türkiye delegasyonunun başkanlığını ise TÜGİAD Başkan Yardımcısı Melih Sebastien Durmuş üstlendi.
Zirve sonunda, dünya liderlerine sunulmak üzere hazırlanan ve tüm katılımcı ülkelerin başkanları tarafından imzalanan zirve bildirgesi yayımlandı. Bildirge, G20 liderlerine genç girişimcilerin küresel ekonomiye olan katkılarını artırmak için 5 öncelikli alanda somut adımlar atma çağrısında bulundu.
Bildirgede şu konulara dikkat çekildi:
“Kapsayıcı Kalkınma Yoluyla Ekonomik Büyüme: Gelir eşitsizliğini azaltmak ve girişimcilik fırsatlarını genişletmek.
Uluslararası İş Yapmayı Kolaylaştırma: İş vizesi ve yatırım sermayesinin serbest dolaşımı gibi önlemlerle genç girişimcilerin küresel iş fırsatlarına erişimini artırmak.
Küresel Döngüsel Ekonomiye Geçişi Hızlandırma: Sürdürülebilir girişimciliği teşvik ederek çevresel ve ekonomik faydalar sağlamak.
Yeni Nesil Girişimcileri Eğitme ve Teşvik Etme: Girişimcilik eğitiminin yaygınlaştırılması ve girişimcilerin yeteneklerinin geliştirilmesi.
İnovasyon, Dijitalleşme ve Geleceğin İşleri: Yeni teknolojilerin benimsenmesi ve dijital dönüşümün desteklenmesi.”
İŞ BİRLİĞİ VE AĞ OLUŞTURMA TOPLANTILARI DÜZENLENDİ
Zirve kapsamında, girişimcilik, inovasyon ve sürdürülebilirlik konularında çeşitli paneller ve toplantılar düzenlendi, ağ oluşturma etkinlikleri sayesinde farklı ülkelerden genç girişimciler arasında yeni iş birlikleri ve ortaklıklar da kuruldu. Diğer G20 paydaşları ile bir araya gelen TÜGİAD Heyeti, İtalya, Hindistan ve Çin heyeti ile ikili iş birliklerinin geliştirilmesi amacıyla network toplantıları düzenledi. Bu çerçevede, Brezilya’nın gayrı safi milli hasılasının yüzde 70’ini oluşturan Brezilya Ticaret Federasyonu Başkanı Marcelo Baiocchi ile de bir araya gelen heyet ayrıca, başkent Brasilia’da Türkiye’nin Brezilya Büyükelçisi Halil İbrahim Akça’yı ziyaret ederek, Türkiye’nin Brezilya ile olan ticari ilişkilerini ve iş birliklerini güçlendirme yolunda bilgiler aldı.
“G20 YEA GENÇ GİRİŞİMCİLERİMİZ İÇİN ÖNEMLİ BİR FIRSAT”
TÜGİAD ve YES for Europe Başkanı Gürkan Yıldırım, zirvede yaptığı konuşmada, “G20 YEA Zirvesi, genç girişimcilerimizin küresel ekonomiye olan katkılarını artırmak ve dünya genelinde iş birlikleri oluşturmak için önemli bir fırsat sunuyor. Her yıl G20 ülkelerinden yüzlerce genç girişimciyi bir araya getirerek fikir alışverişinde bulunmalarını ve küresel liderlere yenilikçi çözümler sunmalarını sağlıyor. Bu yılki zirveyi, ‘Adil Bir Dünya ve Sürdürülebilir Bir Gelecek İnşa Etmek’ temasıyla gerçekleştirdik ve dünya liderlerine önerilerimizi ve beklentilerimizi bir bildirge ile ulaştıracağız” dedi.
www.eskisehirmanset.com/dha