Uzmanından uzaktan öğrenimde akademisyen ve öğrencilere ‘verimlilik’ tavsiyesi

Uzaktan öğrenimde motivasyon ve verimliliği artırma konusunda önerilerde bulunan Atlas Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ülfet Uzunkoca, akademisyenler ile öğrenciler arasında net iletişim kanalları oluşturmanın ve karşılıklı beklentilerin belirlenmesinin önemli olduğunu söyledi.

Yayınlama: 28.02.2023
A+
A-

 

Atlas Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ülfet Uzunkoca, öğrencilerin çevrim içi öğrenme deneyimini geliştirmek ve akademik hedeflerine ulaşmalarını sağlamak için pratik ipuçları ve stratejilere yönelik öneriler listesi hazırladı. Dr. Uzunkoca, “Önerilerimizin, öğrencilerimiz için hazırladığımız öneriler listesi ile kullanıldığında uzaktan öğrenime ait iletişim ve katılımdan içerik sağlama ve değerlendirmeye kadar, öğrenci başarısını destekleyen, ilgi çekici, bilgilendirici ve etkili çevrimiçi deneyimler oluşturmada hem çevrim içi öğrenmeye yeni başlayan hem de tecrübesi olan tüm akademisyenlerimize destek olacağını umuyoruz” şeklinde konuştu.  

KAMERANIN AÇIK OLMASI DESTEKLENMELİ 

Öğrenciler ve akademisyenlerin ortak bir dil oluşturmasının önemli olduğuna değinen Dr. Uzunkoca akademisyenler için uzaktan öğrenimde motivasyon ve verimliliği artırmanın yollarına dair konu başlıklarını şu şekilde açıkladı:  

“Teknoloji Erişimi: Sınıf etkinlikleri için yüksek hızlı bant genişliği bağlantısına güvenli erişim sağladığınızdan emin olun ve derse başlamadan önce dersle ilgili tüm teknolojileri test edin. 

“Çevrimiçi platforma alışın: Çevrim içi öğretmeye başlamadan önce, kullanacağınız platformu anlamanız çok önemlidir. Platformun özelliklerini, araçlarını ve işlevlerini keşfetmek için biraz zaman ayırın ve bunları rahatça kullandığınızdan emin olun. 

“Teknik zorluklara hazırlanın: Çevrimiçi eğitim verirken teknik zorluklar kaçınılmazdır, bu nedenle hazırlıklı olmak önemlidir. Teknik sorunlara karşı bir yedekleme planınız olsun ve sorunları ortaya çıktıkça gidermeye hazır olun. Teknik destek alabileceğiniz kişilerin telefon numaralarını ve e-posta adreslerini bildiğinizden emin olun. 

“Ders öncesi öğrencilerin teknik problemlerine karşı duyarlı olun: Derse başlamadan önce öğrencilerin derse başlamalarına aktif katılımlarını engelleyen bir durumlarının olup olmadığına dair geribildirim isteyin. 

“Net beklentiler oluşturun: Öğrencilerin çevrim içi derste kendilerinden ne beklendiğinin farkında olduklarından emin olun. Ödevler, tartışmalar ve son tarihler için net yönergeler sağlayın. 

“Ders içeriğini güncel tutun: Ders içeriğinin güncel olduğundan emin olun. Bu, öğrencilerin derse katılımını ve ilgisini sürdürmesine yardımcı olabilir. 

“Uygun öğrenme materyallerini seçin: Çevrim içi dersler, öğrencileri meşgul eden ve motive eden ilgi çekici ve etkileşimli öğrenme materyalleri gerektirir. Öğrencilerin ilgisini çekmek ve ders içeriğini anlamalarına yardımcı olmak için çeşitli multimedya kullanın. Bu, videoları, podcastleri, etkileşimli sınavları, oyunları ve diğer çevrimiçi kaynakları içerebilir. 

“Çevrimiçi etkinlikler planlayın ve oluşturun: Öğrenci katılımını, tartışmasını ve eleştirel düşünmeyi destekleyen ilgi çekici ve etkileşimli etkinlikler planlayın. Örneğin, çevrimiçi tartışmalar, akran değerlendirmeleri, grup projeleri ve sanal saha gezileri düzenleyebilirsiniz. 

“Kamera açılımını destekleyin.” 

ÖDEV VE DERSE KATILIM HAKKINDA DÜZENLİ GERİ BİLDİRİM SAĞLANMALI 

Dr. Uzunkoca Akademisyenlerin öğrencilere iletmesi gereken geri bildirimlerle ilgili de şu uyarılarda  bulundu:

“Düzenli geri bildirim sağlayın: Öğrencilere ödevleri ve derse katılımları hakkında düzenli geri bildirim sağlayın. Bu onların motive olmalarına ve performanslarını geliştirmelerine yardımcı olur. 

“Net iletişim kanalları kurun: Çevrim içi derslerde siz ve öğrencileriniz arasında net iletişim kanalları oluşturmak çok önemlidir. Öğrencilerinizle iletişim halinde kalmak ve sorularını yanıtlamak için e-posta, tartışma forumları, video konferans ve diğer araçları kullanın. 

“Geri bildirim ve değerlendirme sağlayın: Öğrencilerin ilerlemelerini ölçmelerine ve öğrenmelerini geliştirmelerine yardımcı olmak için düzenli geri bildirim ve değerlendirmeler sağlayın. Öğrencilerin materyali anlamalarını ve ustalıklarını değerlendirmek için çevrim içi sınavlar, ödevler ve projeler kullanmayı düşünün.” 

DERSİ 10 DAKİKA GEÇ BAŞLATIN 

“Derse ısınma aktiviteleri oluşturun: Dersi 10 dakika geç başlatın ve öğrencilerin kendi aralarında sohbet etmelerine olanak sağlayın. 

“Bir birlik duygusu yaratın: Öğrencileriniz arasında onları birbirleriyle etkileşime geçmeye ve fikirlerini ve deneyimlerini paylaşmaya teşvik ederek sınıfta bir birlik duygusu geliştirin Bu, çevrim içi tartışmalar, grup projeleri ve akran değerlendirmeleri yoluyla yapılabilir. 

“İş birliği için fırsatlar sağlayın: Öğrencilerin ödevler ve projeler üzerinde birlikte çalışması için fırsatlar sağlayın. Bu onların birbirlerinden öğrenmelerine ve ekip çalışması becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir. 

“Ofis saatleri ve sanal toplantılar sunun: Sanal ofis saatleri veya bire bir toplantılar aracılığıyla kendinizi öğrencilerin kullanımına açın. Bu, derse daha bağlı hissetmelerine yardımcı olabilir ve onlara kişisel ilgi gösterilmesini sağlayabilir. 

“Kendini yansıtmayı teşvik edin: Öğrencileri öğrendikleri üzerinde düşünmeye teşvik edin ve düşüncelerini ve fikirlerini sınıfla paylaşmaları için onlara fırsatlar sağlayın. 

“Gelişen bir zihniyeti teşvik edin: Öğrencileri bir büyüme zihniyeti benimsemeye ve zorlukları öğrenme ve büyüme fırsatları olarak görmeye teşvik edin. Bu onların motive olmalarına ve derse katılmalarına yardımcı olabilir. 

“Esnek olun: Esnek olun ve öğrencilerin ihtiyaçlarına duyarlı olun. Çevrim içi öğrenme zorlayıcı olabilir ve mümkün olduğunda anlayışlı ve uzlaşmacı olmak önemlidir.  

“Bu stratejileri uygulayarak, öğrencilerin çevrimiçi derslere ilgi duymalarına ve motive olmalarına yardımcı olabilirsiniz.” 

 

www.eskisehirmanset.com

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.